И да са видели смъртта си, Иван и Николай е нямало къде да избягат

DenNews.bg
02.08.2013
размер на текста:

И да си видели смъртта си загиналите в рудник „Ораново” миньори са нямали шанс да оцелеят, тъй като е нямало как да избягат или къде да се скрият. Това стана ясно от думите на управителя на мината Валери Манов.
Както писахме, телата на двамата миньори бяха намерени тази сутрин под тонове кал, скална маса и въглища почти в края на галерията в блок А.
Манов изказа съболезнования за близките на Николай Михайлов и Иван Лазаров и благодари за всички миньори, спасители и инженери, които участваха в 18-дневната издирвателна акция, рискувайки собствения си живот.
Управителят потвърди първоначалната информация от спасителите от Бобов дол, че двамата миньори са намерени в напълно затрупаната с кал и въглища галерия. И според него те са загинали още в дена на срутването, като предположи, че може да са повалени на земята или от ударната вълна на свлачището или направо да са били затрупани. Това обаче ще бъде констатирано от съдебно-медицинска експертиза.
Манов обясни, че управата ще поеме разходите за погребенията на Николай и Иван, а семейства им ще получат застраховки. Мината е платила и погребението на покосения от инфаркт Асен Грънчаров, който почина вчера сутринта на работното си място в рудника.
Манов каза още, че не изпитва вина за случилото се, тъй като „това е мина и може да се случи всичко, без да може да се предотврати”. Според него последната трагедия от 16 юли, която взе живота и на Асен Стойнев и Христо Младенов, прилича много на инцидент от 2007 г. След него рудникът е бил проверен от специалисти, на всеки три месеца пък има проверки от Инспекция по труда.
„Не мога да подам оставка, защото това е решение на управителя”, коментира още Манов.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети