Присъдата за данъчни измами няма да спре Берлускони

DenNews.bg
02.08.2013
размер на текста:

Ефективната присъда от 4 г. лишаване от свобода на бившия италиански премиер Силвио Берлускони му даде хъс да заяви, че ще остане в политиката и ще се бори за реформи, най-вече на съдебната система.
Пръсъдата на Берлускони за данъчна измама бе потвърдена вчера от Върховния касационен съд на Италия, а той я определи като „лишена от всякакво основание".
„Това осъждане ще ме лиши от свободата ми и от политическите ми права", заяви Берлускони във видеообръщение и каза, че е жертва на „безпрецедентен съдебен тормоз".
„Трябва да продължим да се борим, да се занимаваме с политика, за да извършим всички необходими реформи, на първо място тази на съдебната система,” заяви той.
Адвокатите на Берлускони Франко Копи и Николо Гедини заявиха, че присъдата му е несправедлива. Според тях „има много солидни поводи и юридически аргументи да се постигне пълно оневиняване".
Присъдите на най-висшата съдебна инстанция в Италия по делото срещу бившия премиер Силвио Берлускони за данъчна измама ще се отразят пряко върху политическия пейзаж на Апенините, коментира днес ИТАР-ТАСС.
Касационният съд потвърди присъдата от четири години затвор за Берлускони, трансформирана в една година заради амнистия. Той ще бъде поставен под домашен арест или под опека на социалните служби за една година.
Същевременно съдът постанови преразглеждане на забраната Берлускони да не заема ръководна публична длъжност, наложена му също заради укриване на данъци.
Срещу Берлускони се водят още няколко съдебни процеса, включително за използването на услугите на непълнолетни проститутки.
Източник: btvnews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети