Нощ на насилие в Египет, въпреки наложения вечерен час

DenNews.bg
15.08.2013
размер на текста:

Нощ на насилие и размирици последва вчерашният кървав ден в египетската столица Кайро.
Въпреки обявеното извънредно положение и вечерен час, хиляди привърженици на сваления президент Мохамед Морси останаха на площадите и улиците в Кайро и жестоките сблъсъци с полицията не стихнаха и през отминалата нощ.
Телевизионни кадри показват пожари и подпалени полицейски автомобили на много места в столицата.
Премиерът на Египет обаче защити действията на полицията при вчерашните масови сблъсъци в страната, отнели живота на стотици. Той обяви, че съжалява за жертвите, но редът е трябвало да бъде възстановен.
Съединените щати и Европейският съюз осъдиха насилието и се обявиха срещу решението на временното правителство в Египет да обяви извънредно положение.
„Египтяните и от двете страни трябва да направят крачка назад. Ситуацията трябва да се успокои, за да се избегнат нови жертви. Ние сме категорично против обявяването на извънредно положение. Призоваваме правителството да уважава основните права, включително правото на свободно събиране на хора и правото на справедлив процес”, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.
След кръвопролитията в сряда вицепрезидентът Мохамед Ел Барадей подаде оставка в знак на протест срещу насилието от страна на властите.
Вече втори ден правителството и организацията Мюсюлмански братя обявяват драстично различни данни за броя на жертвите. Официалната позиция е, че са загинали около 270 души. Привържениците на Морси твърдят, че убитите са над 2 000.
Полицията и армията щурмуваха вчера два площада в столицата, окупирани от привърженици на Морси повече от месец, като предизвикаха сблъсъци в цялата страна. Заради насилието в страната беше въведено извънредно положение, а в половината страна беше наложен полицейски час от 19 до 6 ч.
Източник: novanews.bg; БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети