Кървав ад в Кайро, полицията изтребва привърженици на Морси

DenNews.bg
14.08.2013
размер на текста:

Полицията в Кайро потопи в кръв демонстрация на привърженици на сваления президент Мохамед Морси, като при разпръскването на два огромни протестни лагера им е използвана сила.
Данните за броя на загиналите варират от 20 до 200, а ранените са стотици. Сред загиналите са и двама членове на силите за сигурност. Според комюнике на Министерството на вътрешните работи протестиращите също са открили огън срещу полицаите.
Гранати паднаха върху палатките на демонстрантите в единия край на Рабаа ал Адауия, след като полицейски автомобили се придвижиха срещу гражданите. Срещу демонстрантите е използва сълзотворен газ, а кореспонденти на световни медии предават, че телата, които са видели са с огнестрелни рани.
Сила е била използвана и срещу лагер на площад „Нахда”.
По информация на "Мюсюлмански братя" убитите са над 250, а на 5000 са ранени, предаде Франс прес.
Невъзможно бе да се получи потвърждение от независими източници, отбелязва агенцията.
"Това не е опит за разпръсване, а опит за кръвопролитно смазване на всеки глас, издигнат срещу военния преврат. "Рабаа" призовава египтяните да излязат на улиците, за да спрат касапницата", цитира АФП съобщение на говорителя на движението Гехад ел Хадад, разпространено чрез "Туитър".
Площад "Рабаа ал Адауия" е окупиран от протестиращи от един месец насам с искане за възстановяването на Морси. Той беше свален от власт и арестуван от армията на 3 юли.
Неговите привърженици, сред които жени и деца, се били укрепили зад барикади.
Телевизиите показаха булдозери, които разрушават импровизираните бариери, направени от павета и чували с пясък.
Източник: vesti.bg; btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети