Нови кръвопролития в Египет отварят врата за „нова Сирия”

DenNews.bg
08.07.2013
размер на текста:

Десетки ислямисти са убити по време на демонстрация с искане за връщането на власт на сваления египетски президент Мохамед Морси в Кайро, предадоха световни агенции.
Реакцията на египетският клон на ислямистката организация „Мюсюлманско братство” не се забави и скоро след кръвопролитието бе отправен призив за въстание, както и незабавна международна намеса, за да се избегне „нова Сирия”, съобщава АФП.
Политическото крило на организацията, Партията за свобода и справедливост, е отправило призив за „въстание на целия народ на Египет срещу тези, които се опитват да му откраднат революцията с танкове”.
В комюникето на организацията се посочва още, че при последните сблъсъци в Кайро са загинала най-малко 35 нейни привърженици, въпреки че по-рано египетските въоръжени сили съобщиха за 16 убити в редиците на ислямистите.
Междувременно египетските военни съобщиха, че един офицер е убит и 40 са ранени при нападението на военната база, където е задържан под стража сваленият от власт президент Мохамед Морси.
Армията твърди, че терористична група се опитала да щурмува казармата на Републиканската гвардия в Кайро.
При друг инцидент въоръжени мъже нападнаха военен пост в северната част на Синайския полуостров и убиха един войник. Нападението станало близо до град Ел Ариш, където ислямистки активисти превзеха в петък сградата на местната управа.
Заради последните кръвопролития салафистката партия Ал Нур обяви, че се оттегля от разговорите за сформиране на правителство в Египет.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети