Прекратиха предсрочно мандата на шефа на НЗОК

DenNews.bg
04.07.2013
размер на текста:

С пълно мнозинство Народното събрание прекрати предсрочно мандата на директора на Националната здравоноосигурителна каса д-р Пламен Цеков.
Всички присъстващи в пленарната зала 104-маа депутати гласуваха за освобождаването на Цеков.
Вносителят на предложението депутатът от БСП и зам.-председател на Парламента Мая Манолова заяви, че Цеков не управлява разумно „нашите пари”. "Става дума за сума от над 3 млрд. лв., които не са негови лични средства, той не ги управлява в интерес на лекарите и пациентите, за да може да бъде изпълнена основната цел на националното здравно осигуряване - гарантиране на свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ", каза Манолова.
Към Цеков тя беше още по-остра, като подчерта, че „се е докарал до там, че никой не иска да работи с него, нито лекарските, нито съсловните и пациентските организации, нито депутати, нито министри, нито здравната комисия в НС, нито МЗ”.
„Този ваш инат да не си подадете оставката, когато едва ли не цялата държава ви я иска, означава, че вие имате мисия - да докарате здравната система до фалит”, обърна се депутатът към управителя на НЗОК.
Пациентски организации, Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз се обявиха против председателя на НЗОК. Според тях институцията се управлява непрозрачно и липсва диалог.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети