С 4 милиона платиха 4-те дни на забравения а арест US студент

DenNews.bg
31.07.2013
размер на текста:

Компенсация от 4,1 милион долара е получил американският студент Даниел Чонг, който бе забравен в арестантска килия повече от 4 дни, след задържането му при операция на агенцията за борба с наркотиците ДЕА през 2012 г.
Даниел Чонг бе арестуван заедно с още осем души по време на полицейска акция в сграда, в Сан Диего, в която бе открито голямо количество наркотик. След като го разпитали, агентите решили, че няма да му повдигат обвинения, но междувременно забравили, че Чонг е затворен в килия.
Както сме писали, студентът бил принуден да пие собствената си урина, за да оцелее. В отчаянието си опитал се да издълбае прощално съобщение до майка си на ръката си, а на третия ден започнал да халюцинира. Освен това мушнал под вратата на килията си връзки за обувки, за да привлече вниманието, опитал се да задейства пожарогасител и крещял и блъскал, докато най-накрая няколко души не го открили.
След като бил спасен, Чонг прекарал пет дни в болница, където се възстановявал от дехидратация, бъбречна недостатъчност, спазми и перфориран хранопровод. За времето, прекарано в килията, студентът от Университета в Калифорния отслабнал със 7 килограма.
Сега американското министерство на правосъдието разследва инцидента. Чонг, който е на 25 години, смята, че това, което му се е случило, е било по погрешка.
Говорителката на звеното за борба с наркотиците Алисън Прайс потвърди, че двете страни са постигнали споразумение за изплащане на обезщетение в размер на 4.1 милиона долара, без да навлиза в повече подробности.
Адвокатът на Чонг заяви, че в резултат на инцидента в звеното за задържане са въведени нови политики, сред които всекидневна проверка на килиите и инсталиране на камери в тях.
Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети