Шест метра остават до затрупаните в „Ораново”

DenNews.bg
30.07.2013
размер на текста:

Около шест метра делят спасителните екипи до мястото, където се предполага, че са затрупаните в „Ораново” миньори Иван и Николай.
По разчетите на специалистите от рудника утре се очаква да се направи пробивът, който да свърже двете галерии. След това на миньорите им предстои отново да започнат разчистване на глината, която се предполага, че е навлязла в тази част на основната галерия. Експертите се надяват там течът от кална маса, който осуети акцията миналата седмица, да е позатихнал, за да могат да продължат напред, информира БНТ.
С верижен транспортьор се изнася въглищната маса от новия тунел, който постоянно се укрепва. 26 метра са прокопани за последните 6 денонощия от 33 метровия тунел, който заобикаля разлива от кал и глина.
Вече 15 дни 20 миньори и минни спасители денонощно са под земята, в търсене на колегите си, затрупани на 16 юли след свлачище в рудника.
Извършват се проучвателни сондажи, за да се прецени дали няма отклонения от маршрута. Според темпото обаче най-рано до затрупаните миньори ще се достигне в сряда.
От ръководството на рудника обещават спасителите да получат необходимото парично възнаграждение.
При инцидента, станал преди две седмици, загинаха други двама миньори след срутване в подземна галерия.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети