Руски ислямистки лидер призова за атентати на Олимпиадата

dennews.bg
03.07.2013
размер на текста:

Руският ислямистки лидер Доку Умаров призова във видео съобщение джихадисти да проведат атаки срещу различни цели по време на зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 година, съобщи „Франс прес", цитирана от news.bg.
„Знаем, че костите на нашите предци, костите на мнозина, мнозина мюсюлмани, които са умрели, са погребани на територията около Черно море, където те планират да проведат Олимпийските игри. Ние, като муджахидини, не трябва да позволяваме това да се случи с всички възможни средства", каза Умаров в послание, качено на интернет страницата kavkazcenter.com.
Сочи се намира в непосредствена близост до Северен Кавказ - изключително размирен район.
Руските власти наредиха да се предприемат допълнителни мерки за защита в Сочи, след като през април имаше атентат на Бостънския маратон, организиран от двама етнически чеченци, които са прекарали част от живота си в Русия.
Умаров се разглежда като враг номер едно на Москва, след като продължават негови терористични групи да атакуват руски цели.
Той е свързан и с бомбения атентат в метрото в Москва през 2010 година, при който загинаха повече от 40 души. Също така е отговорен и за атака на летище Домодедово през 2011 година, при която загинаха 37 души.
Умаров заявява във видеото, че неговият по-ранен призив за примирие е бил прекъснат от руските власти в знак на слабост.
„Днес трябва да докажем на тези в Кремъл, че нашата добра воля не е наша слабост", изтъкна той.
По тази причина ви призовавам да предотвратите тези дяволски танци върху нашите кости, подчерта той, имайки предвид игрите в Сочи.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети