Съдят ексшефа на разузнаването за присвояване на 4,5 млн. лв.

DenNews.bg
03.07.2013
размер на текста:

Снимка: bTV

Бившият директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров отива на съд по обвинение за длъжностно присвояване на над 4 и половина милиона лева.
Според обвинителния акт на Военноокръжната прокуратура, за периода от 2007 до 2011 г., ген. Киров е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са били собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като директор. Той е съставил повече от 1 100 официални финансови документи, с които са доказвани несъществуващи служебни разходи, се казва още в обвинителния акт.
За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.
Киров се смяташе за един от най-приближените на Георги Първанов в службите, припомня БГНЕС. Според агенцията за период от 5 години като шеф на НРС генерал Киров е отклонявал по над 900 хил. лв. на година.
Безотчетното харчене е засечено, след като разузнавач №1 бе освободен от поста и стана съветник на бившия премиер Бойко Борисов. Ген. Киров ръководи разузнаването от 24 февруари 2003 г. до 25 януари 2012 г.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети