Морси не дава властта, Египет на крачка от гражданска война

DenNews.bg
03.07.2013
размер на текста:

Снимка: AP

Президентът на Египет Мохамед Морси няма да напусне поста си, а ще го защитава и с цената на живота си, въпреки ултиматума от страна на армията и нарастващото напрежение в страната. Това каза държавният глава в обрщъение към нацията.
Броят на жертвите в Египет расте. 16 души са убити при нападение, извършено през изминалата нощ в Кайро. Според ионформация на държавната телевизия въпоръжени лица са открили стрелба срещу привърженици на Морси. Над 200 са ранени.
Президентът Мохамед Морси подчерта, че е първият демократично избран президент на Египет, и обръщайки се към всички граждани, включително към армията и полицията, заяви, че няма алтернатива на законността, изтъкна, че легитимността е единствената гаранция срещу проливането на кръв. Той обеща поредица от мерки за постигане на консенсус с опонентите, включително промени в правителството.
В отговор на ултиматума на военните да намери заедно с опонентите си изход от кризата, той каза, че и преди е опитвал да води диалог с опозицията, но той е бил неуспешен.
Египетската армия даде на президента срок до 17 ч. днес да преодолее различията си с опонентите си и предупреди, че в противен случай ще се намеси, за да разреши политическата криза.
Говорител на опозиционния "Фронт за национално спасение" нарече речта на президента Морси обявяване на гражданска война, защото той е пренебрегнал исканията на опозицията да подаде оставка, предаде Ройтерс.
Египетската армия "е готова да умре, защитавайки народа на страната си" от "терористи, радикали и глупци", се казва в разпространена чрез "Фейсбук" декларация на Висшия съвет на въоръжените сили на Египет, предаде ИТАР-ТАСС.
По този начин армията отговори на президента Мохамед Морси, който отхвърли ултиматума на военните.
Младежкото движение "Тамаруд" обвини президента, че "заплашва народа си". Движението призова милиони египтяни още днес да излязат на протести и към исканията си за оставка добавиха и искането президентът и неговото обкръжение да бъдат арестувани и съдени. Според военни източници, след като изтече срокът на ултиматума, въоръжените сили ще започнат разговори с опозиционния Национален фронт за спасение и с други политически, религиозни и младежки организации. Една от обсъжданите кандидатури за временен президент е на новия председател на конституционния съд Адли Мансур.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети