Достигат до затрупаните миньори най-рано в четвъртък

DenNews.bg
29.07.2013
размер на текста:

Най-рано в нощта на сряда срещу четвъртък спасителните екипи могат да достигнат до предполагаемото място, където са затрупани Николай Михайлов и Иван Лазаров в рудник „Ораново”.
14-ти ден двамата миньори са в неизвестност. Около 12 метра остават да бъдат прокопани по новия тунел, чието прокарване се наложи след като точно към края на първото спасително трасе се наложи то да бъде изоставено, заради постоянно свличане на кал, което не само затрудни, но и подложи на риск живота на спасителите.
33 метра е дължината на новата галерия. До довечера ще бъдат прокопани още 2 метра, което означава, че работещите на постоянни смени спасители ще достигнат до Николай и Иван през нощта на сряда срещу четвъртък, смята главният инженер на мината Бонислав Попов. В обходната галерия са монтирани два верижни транспортьора, с които по-бързо се извозва материалът навън. Пътят напред се пробива чрез взривяване, след което се проветрява. После въглищата се изтеглят назад с машините.
Кално свлачище затрупа рудника край Симитли малско след 9:30 часа на 16 юли, убивайки 41-годишния Асен Стойнев от село Полето и 45-годишния Христо Младенов от Полена.
Преди дни от управата на „Ораново” и специализираните екипи признаха, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна. Да се оцелее две седмици на над 300 метра под земята, без храна и вода, при високо съдържание на метан, ще е истинско чудо.
Близки на миньорите вече не вярват, че те ще бъдат измъкнати от калния капан живи и защото температурата под земята е адски висока-от порядкъка на близо 100 градуса.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети