Франция забрани две kрайнодесни формации

dennews.bg
25.07.2013
размер на текста:

 Правителството на Франция забрани две формации на крайната десница с аргумента, че „пропагандират омраза и насилие", предаде АФП, цитирана от news.bg.
Декретите за разформироването на „Френско дело" (L'Oeuvre francaise) и „Националистическа младеж" (Jeunesses nationalistes) идват след разпускането на три други организации на 10 юли - „Трети път", „Революционна националистическа младеж" и асоциацията „Желание да мечтаеш". Техни симпатизанти бяха замесени в смъртта на млад крайноляв активист през юни, припомня бТВ.
Вътрешният министър Манюел Валс обясни, че създадената през 1968 г. асоциация „Френско дело" пропагандира ксенофобия, расизъм и антисемитизъм и се възхищава на правителството във Виши, сътрудничило с хитлеристка Германия по време на Втората световна война.
Според Валс асоциацията е организирана като частна милиция с тренировъчни лагери от паравоенен тип.
Организацията „Националистическа младеж", която функционира като крило на „Френско дело", е основана през 2011 г. от Александър Габриак, който беше изключен от крайнодясната партия „Национален фронт" след разпространяването на негова снимка, където той отдава нацистки поздрав.
„Националистическа младеж" е активна в региона на Лион, където нейните акции се увеличиха чувствително през последните месеци най-вече във връзка с демонстрациите срещу хомосексуалните бракове.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети