Инат Станишев: Няма да има оставка

DenNews.bg
24.07.2013
размер на текста:

Снимка: Христо Велев

Правителството няма намерение да подава оставка, обяви лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев. Според него това, което се случи снощи, е провокирано от определени хора, внедрени в протеста.
Няма нужда кабинетът да подава оставка, защото работи за гражданите, твърди още той.
Не е редно едно правителство, както и депутатите да работят в условията на ултиматум и натиск от външна страна, подчерта лидерът на БСП.
Той помоли МВР да вземе мерки за това депутатите да вършат нормално работата си.
На пресконференцията журналистите нямаха възможност да задават въпроси.

Събитията от нощта на кървавите щитове


Почти цяла нощ депутати, министри, служители на НС и журналисти, останаха блокирани в сградата на Парламента заради обсада на сградата от протестиращи.
Блокадата бе отговор на решението на няколко парламентарни комисии все пак да бъде направена актуализация на бюджета и изтеглянето на нов държавен дълг в размер на 1 млрд. лв.
В 22 ч. жандармерията започна да изблъсква с груба сила гражданите около Парламента, за да проправи път на автобус, в който по-късно се разбра, че са били тримата министри, депутатите от БСП и ДПС и журналисти.
При сблъсъците на полицаите с протестиращите пострадаха десетки граждани, но служителите на реда не успяха да проправят път на автобуса и той се върна в границите на загражденията, а хората от него се върнаха в сградата.
Протестиращите останаха в района а НС и

напрежението отново ескалира около 3 ч. сутринта.

Плътен кордон жандармеристи блокира ул. "Оборище" близо до кръстовището с бул. "Васил Левски", където граждани бяха издигнали почти двуметрова барикада от павета и контейнери през целия площад. Имаше кратък сблъсък между протестиращи и униформени, а във въздуха хвърчаха бутилки. Няколко души пострадаха.
Същевременно на площад "Народно събрание" пристигна нова голяма група жандармеристи и полицаи. Протестиращите вдигнаха ръце в знак, че нямат намерение да провокират униформените.
В социалните мрежи хората от площада съобщиха, че жандармерията е направила плътен двоен кордон на бул. "Цар Освободител", за да изолира протестиращите и да разчисти барикадата към Ректората, до сградата на Националната художествена академия.
След като полицията и жандармерията изолираха протестиращите на няколко места около НС, около 3:30 ч. депутатите, министрите и хората от НС са изведени.
По информация на БГНЕС министрите и депутатите са успели да напуснат района с четири бронирани камионетки на жандармерията.
По информация на Би Ти Ви част от депутатите са останали в Парламента.
След като депутатите напуснаха сградата, в района се появи фадрома, за да разчиства построените от протестиращите барикади.
Около 5 ч. обаче хората, оставащи в района около НС, започнаха да трупат барикадите отново.
Пред камерите на предаващите на живо телевизии много хора се оплакаха, че са били удряни по краката, ритани от полицаите, дори в гръб, въпреки че не са ги провокирали.
Мнозина показаха нанесените им рани и скъсани дрехи.
Пред медиите вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че има леко пострадали и полицаи, и протестиращи, но не посочи брой.
Той дори изтъкна, че пострадалиоте са се „самонаранявали”.
Днес сутринта от болница "Пирогов" съобщиха, че десет пострадали при протестите тази нощ са потърсили помощ при тях.
Мъж на 38 години е със счупена скула. Другите пострадали са с контузии в областта на главата, подкожни кръвонасядания в същата област. Рано тази сутрин са преминали двама пациенти - единият с контузия на рамото, а другият на пръстите.
Двама души са задържани при протеста в София снощи, съобщиха от МВР.
Протестиращи замеряха сградата с копия на банкноти от 10 лв., емисия 1962 г., за да покажат доколко ще се обезцени валутата ни, ако бъдат приети промените в бюджета, съобщи БНТ.
Протести срещу правителството имаше и в Сливен и Бургас.
Междувременно във "Фейсбук" и други социални мрежи лавинообразно се разпространява инициативата "Аз искам: Оставка на сегашното правителство. Нови избори сега. Граждански контрол на всяко следващо правителство."

За кратко днес отново движението около НС бе блокирано

Парламентарните репортери не са допуснати в Народното събрание, а депутатите са се вслушали в думите на председателя на Парламента Михаил Миков да не идват днес на работа.
Правителството проведе редовното си заседание, сякаш под прозорците не се чуват викове „Оставка” вече 41 дни.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети