Протестът хвана депутати и трима министри в плен

DenNews.bg
23.07.2013
размер на текста:

Депутати и министрите Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев получиха наказание от протестиращите, минути след като приключи заседанието на комисиите по икономическата политика и туризъм, по труда и социалната политика и по бюджет и финанси започна във връзка с актуализация на бюджета и изтеглянето на нов държавен дълг в размер на 1 млрд. лв.
В “юбилейния”, 40-и ден на протест срещу кабинета на Пламен Орешарски, граждани блокираха входовете на парламента. Около сградата има засилено полицейско присъствие като служителите на реда показват дори агресия. Стигна се до сблъсъци, а напрежението се покачваше при всеки опит на народни представители да напуснат сградата.
По непотвърдена информация на bTV е бил арестуван един човек - Явор Никифоров, който е носител на приза Учител на годината в Софийската математическа гимназия. До задържането му се стигнало заради спречкване с полицията край Народното събрание.
Органите на реда не разрешиха на представителите на медиите, които отразяваха заседанието на парламентарните комисии за актуализацията на бюджета, да напуснат загражденията около Парламента. Кулоарите се изпълниха с депутати, представители на синдикатите и работодателите, както и журналисти, които не могат да си тръгнат.
Според информация на Биволъ, Националната служба за охрана е забранила на депутати и министри да напускат сградата с оглед сигурността им.
Междувременно част от протестиращи направиха помен по повод 40 дни протести. Група демонстранти седнаха на стълбите при храм-паметника „Ал. Невски”, държейки черни чадъри, балони, нарисуван кръст, както и лозунг „Тъжен помен”. Групата протестиращи носеха свещи и цветя.
Всички изходи на парламента продължават да са блокирани от няколкостотин души. Навсякъде полицейското присъствие е засилено.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети