Със 104 гласа депутатите избраха Писанчев за шеф на ДАНС

DenNews.bg
19.07.2013
размер на текста:

С гласовете на 104-ма от 119 присъстващи в пленарната зала депутати за нов председател на Държавната агенция по национална сигурност бе избран досегашният заместник на българското ФБР Владимир Писанчев. Един от народните избраници натисна бутона „против”, а 14 се въздържаха. След процедурата по гласуване Писанчев положи клетва пред народните представители.
"Изборът ми на вътрешен човек от системата е мотивиран до голяма степен от високата обществена чувствителност към тази длъжност", заяви премиерът Пламен Орешарски при номинирането на Писанчев по-рано днес. Той подчерта, че неговото предложение е запазване на статуквото, тоест предлага за председател изпълняващия длъжността в момента.
"За мен най-добрият критерий за оценка на неговата дейност ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и степента, в която ще видим подобряване събираемостта на приходите. Затова лично ще наблюдавам дейността на председателя на ДАНС и той ще се отчита не само пред мен, а и пред комисията. Аз също периодично в своите отчети пред вас ще включвам и раздел как върви събираемостта на приходите и къде са проблемите", добави още Орешарски.
Писанчев пък от своя страна каза, че основната заплаха за националната сигурност на страната е икономическата криза, тя намалява доходите на хората, повишава безработицата, намалява възможностите за развитие на малкия и среден бизнес, намалява раждаемостта. "Това намалява доверието на хората в способността на държавата да защити интересите им. Особено важно е работата на ДАНС да се насочи към икономическите престъпления като ДДС измамите, данъчните измами, изпирането на пари, контрабандата, организираната престъпност и корупцията. Борбата с този вид престъпления изисква координация между институциите, особено общата работа на прокуратурата, ДАНС и МВР", заяви Писанчев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети