Сугарев е приет в реанимация на 23-ия ден от гладната стачка

DenNews.bg
17.07.2013
размер на текста:

Едвин Сугарев, който обяви гладна стачка срещу правителството на БСП и ДПС е приет днес по спешност в болница, съобщи дъщеря му Тея пред БНР. Точно днес и децата на поета и бивш депутат от СДС обявиха гладна стачка в подкрепа на баща си.
"Едвин е в тежко състояние. В реанимация е. Не знае за стачката на децата", съобщи за БЛИЦ съпругата му Мария Арсениева.
Към момента не съществува опасност за живота му, съобщи директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов за БНР.
Сугарев е на активно лечение в реанимационно отделение, включват се водни разтвори, тотално парентерално хранене, предприети са всички активни действия на нашите лекари в реанимация и към момента състоянието му е стабилно. Болничен диетолог ще изработи една специална диета за него, с която се надяваме той да да бъде захранен с оглед стабилизиране на състоянието му, каза още д-р Ангелов.
Децата на Едвин Сугарев започват гладна стачка в подкрепа на баща си, съобщиха те в отворено писмо, получено в медиите тази сутрин.
"Ние, Борис, Ела, Йоан, Кристиан, Стефан и Тея, се обръщаме към теб като твои деца с желанието да заявим своята съпричастност към безкористния ти жест и решителност. Въпреки молбите, които отправиха към тебе интелектуалци, общественици и граждани чрез множество писма, решението ти да продължиш беше твърдо.
Въпреки загрижеността и съветите на семейството ти и всички твои приятели, решението да продължиш беше твърдо. Въпреки влошаващото ти се здраве решението да продължиш беше твърдо.
Разбираме тежестта на твоята дума, но отказваме да приемем факта, че тя остава нечута. Затова днес, на двадесет и втория ден от началото на протеста ти, ние, Йоан, Кристиан, Стефан и Тея, започваме гладна стачка в знак на съучастие в твоя граждански жест. Не приемаме да живеем в общество, в което той - както и протестът на хилядите българи, не осъществява своето предназначение. Въпреки съвета ти никой да не те следва в това гладуване решихме, че не можем да те оставим сам, и се присъединяваме".
Писмото е подписано от Борис Сугарев, Ела Сугарева-Макгий, Йоан Сугарев, Кристиан Сугарев, Стефан Сугарев, Тея Сугарева.
Тея Сугаревя е активна участничка в протестите. Тя е завършила театрална режисура в НАТФИЗ.
Кристиан е цигулар в оркестъра на Класик FM. Йоан Сугарев учи в музикалното училище "Любомир Пипков", а Стефан е ученик в частна английска гимназия. Ела е омъжена в чужбина. Борис, който е най-малък, учи в 22-ро училище "Г.С. Раковски".
Едвин Сугарев започна гладна стачка на 26 юни, като заяви, че няма да я прекрати, докато Пламен Орешарски и неговото правителство не напуснат политическата сцена.
Вчера Сугарев благодари на 53-имата интелектуалци, негови приятели, които го призоваха, заради влошеното му здравословно състояние, да спре гладната стачка.
„Разбира се, че животът е по-важен, но има ситуации в историята, когато е обратното - при които трябва точно такъв драстичен акт, за да се чуе гласът на хората, да се види абсурдността на ситуацията в България”, обясни Сугарев в интервю за Би Ти Ви.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети