Двама от затрупаните миньори в неизвестност вече 24 часа

DenNews.bg
17.07.2013
размер на текста:

Спасителната операция в рудник „Ораново” продължава с издирването на двама от четиримата миньори, които бяха затрупани от скална маса при производствен инцидент вчера сутринта. Още вчера двама от миньорите бяха намерени мъртви, но остава неясна съдбата на другите двама-35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов.
Срутването в рудника край Симитли е станало към 9.30 часа вчера, но сигнал в полицията е подаден едва след 11 часа, след като ръководството е установило, че не може да се справи.
О срутения тунел бяха извадени телата на 40-годишния Асен Стойнев и 45-годишния Христо Младенов.
По-късно се появи информация, че е намерен жив един от другите двамата миньори, но се оказа, че това е един от влезлите спасители. Той беше настанен в болницата в Благоевград в състояние на обгазяване.
Вкарана е специализирана техника за преодоляване на препятствието, каза социалният министър Хасан Адемов. Според него има четири предписания за безопасността на труда към ръководството на рудника от месец юни
На мястото на трагедията са и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, областният управител Муса Палев, кметът на Симитли Апостол Апостолов. От снощи в рудника е и собственикът му Станислав Тасев,.
Министър Драгомир Стойнев каза тази сутрин ще влезе още екип от специализираната минна служба, за да не се прекъсва работата и да се спасят затрупаните миньори.
Въпреки засиленото присъствие на държавници, вчера близки и роднини на пострадалите и миньорите от смяната бяха оставени да чакат часове наред пред рудника, като единствено с тях излезе да поговори кметът на Симитли.
Мината в "Ораново" дава прехрана на над 200 семейства от района, тя е жизненоважна, но не може да сме поставени пред избора "живот или прехрана", категоричен е Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС. Той съобщи, че прави проверка на концесионния договор. „Доколкото разбирам не всичко е изрядно в този концесионен договор”, каза Стойнев и уточни, че до края на седмицата ще има яснота по въпроса.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети