Професор предложи Сноудън за Нобелова награда за мир

DenNews.bg
15.07.2013
размер на текста:

Шведски професор, член на Кралска академия на науките внесе официално предложение бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън да бъде отличен с Нобелова награда за мир.
С писмото на проф. Стефан Свалфош казва, че "героичните усилия на Сноудън, които той е предприел в своя лична вреда, хвърлят светлина върху мащабната шпионска дейност, която извършват САЩ. Благодарение на смелостта на Сноудън нашият свят стана по-добър и по-сигурен”, информира Би Би Си.
"САЩ обвиняват Сноудън в шпионаж, той е обявен за международно издирване. Шансовете му да получи приза са малки. Мисля, че Нобеловият комитет няма да посмее да вземе такова решение. Това би било такова предизвикателство към американските интереси, че не смятам, че ще се случи", обаче е реалистичната оценка на Свалфош.
Лондонският в. "Дейли мейл" отбелязва, че Сноудън не попада в списъка на кандидатите за Нобелова награда за мир за настоящата 2013 г., тъй като съставянето на списъка приключва на 1 февруари. Той обаче може да бъде включен сред кандидатите за 2014 г.
Ако догодина Сноудън получи Нобелова награда за мир, той ще бъде най-младият носител на престижния приз в историята му.
Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети