Расистки скандал с министър и орангутан във високата власт на Италия

DenNews.bg
15.07.2013
размер на текста:

Родената в Конго Киенге е първият тъмнокож министър в Италия. Снимка: АР

Зам.-председателя на италианския Сенат се оказа в основата на расистки скандал, след като напълно открито нарече тъмнокожият министър в страната „орангутан”. Сесил Киенге, отговаряща за интеграцията, е първият министър в Италия от афро-американски произход. Роберто Калдероли, представител на Северната лига, отправил обидата на партиен митинг.
Калдероли заявил пред своите съпартийци, че обича животните като мечки и лисици, но когато види снимки на чернокожата Сесил Киенге, веднага правел асоциация с орангутан. Той добави още, че назначението на Киенге окуражава нелегални имигранти да идват в Италия. Според него тя е трябвало да стане министър в собствената си страна.
Думите на Роберто Калдероли не са първите расистки обиди, отправени към родената в Конго Сесил Киенге. Един от италианските евродепутати беше изключен от партията си след расистка забележка за Киенге.
Политиците в страната се възмутиха от изказването на Калдероли. Няколко депутати, включително от собствената му партия, призоваха за оставката му като зам.-председател на Сената. Сесил Киенге заяви, че не иска да се обръща към Калдероли като към личност, а като към представител на ръководна институция и го призова да помисли върху начина, по който представлява Сената в обществото.
Източник: novanews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети