Тримесечни разкопки започват на Перперикон

DenNews.bg
15.07.2013
размер на текста:

Проф. Николай Овчаров Снимка: Нова телевизия

Най-мащабната археологическа експедиция започна под ръководството на проф. Николай Овчаров на Перперикон. В продължение на три месеца археолозите ще работят в знаковия обект, приютил на малко пространство останки от различни култури и цивилизации в продължение на 7 хил. години.
Проф. Овчаров показа в студиото на „Здравей, България” в Нова елевизия някои от първите си находки за тази година. Откритията на археолога са от Средновековието, времето на големите войни между България и Византия за Перперикон.
Потокът от туристи там се увеличава постоянно. Разкопките посети и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който се качи на върха заедно със съпругата си Маргарита.
„Излиза едно градоустройство от 13 - 14 век, в което са богатите материали от тази епоха. Може би сред най-интересните резултати до този момент е един голям пожар от 13 век, датиран с монета, който ни показа едно историческо сведение от хрониките, че българският цар Константин Асен – Тих превзема Източните Родопи, загубени от наследниците на Иван Асен II”, обясни проф. Николай Овчаров.
Най-красива от находките, показани на зрителите на Нова телевизия от археолога, се оказа златен пръстен от края на 13-и, началото на 14 век. От монограма върху него се очаква да стане известно името на притежателя му.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети