2 г. затвор и връщане на 800 хил. лв. за измамник, превъртял земеделец и фирма с над половин милион

dennews.bg
11.07.2013
размер на текста:

2 години и 4 месеца затвор, както и да върне близо 800 000 лева на държавата. Тази присъда получи измамник, успял да превърти с над половин милион лева, земеделец и собственик на софийска фирма.
Подсъдимият извършил крупните измами набързо, само в рамките на 4 месеца в град Рила и междинната зона между ГКПП-Кулата и ГКПП Промахон. Първо той успял да убеди земеделеца Ерол Алиев, че ако му даде 23 000 лева ще успее да му набави верижен трактор от Испания, който иначе струвал 30 000 евро. След като извършил тази измама, подсъдимият продължил да действа по вече изработената от нега схема и успял да убеди управителя на софийската фирма „Шопа” ООД, че ако му даде два влекача ДАФ за извършване на транспортна дейност извън страната, ще му плаща лизинговите вноски по договор, сключен с лизингово дружество. Не е ясно как измамникът успял още веднъж да превърти управителя на фирма Шопа ООД, като успял да го убеди да му даде и лекия си автомобил „Мерцедес” S- класа, за който също щял да плаща вноските по договор с друга фирма-лизингодател.
С тези три „сделки” подсъдимият успял да причини имотна вреда в особено големи размери и на земеделеца и на собственикана софийската фирма. Столичанинът изгорял с общо 667 772 лева, а земеделецът с 23 000 лева, или общо в размер на 690 772.91 лв., представляваща особено тежък случай с оглед стойността на причинените вреди на пострадалите и начина на извършване на деянието. Освен въпросната сума, осъденият ще трябва да се бръкне и с още 28 000 лева в полза на държавата, равностойни на внесените суми от исковете на двамата ужилени от него. Тъй като осъденият е в ареста от 7-и юли 2011-а година, съдът му приспада мярката за неотклонение Задържане под стража. Или казано с други думи, той ще лежи в затвора по произнесената му присъда само 4 месеца.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети