Йонни часовници изостават само със секунда на няколко милиарда години

dennews.bg
10.07.2013
размер на текста:

Учени разработват часовник, който отчита още по-точно времето. Йонен часовник, който е в процес на разработка, изостава само с една секунда на няколко милиарда години. Тъй като се основава само на един йон, тази разработка все още не е достатъчно разпространена.
В момента се използват атомни часовници да брои секундите. Тестове за алтернативен атомен часовник показват, че той губи една секунда на всеки 300 000 години и това е така наречения оптичен часовник.

 

Ние използваме въртенето на Земята за измерване на времето, когато едно завъртане се равнява на ден.

Но тъй като нашата планета има известни колебания около оста си, когато тя се върти, някои дни може да бъдат по-кратък или по-дълги в сравнение с други.

Атомния часовник се оказа много точен метод и от 1960 се използва за определяне на най-точното време.

Но сега учените твърдят, че оптичният часовник ще подобри прецизността.

Точно както един стар часовник използва полюшването на махалото за измерване на интервалите от време, така един атомен часовник използва много редовни "вибрации" на атома.


Д-р Джером Лодюк от Парижката обсерватория заяви: "В нашите часовници ние използваме лазерни лъчи, те улавят много по-бързо от микровълновото излъчване, и в известен смисъл ние разделяме по-кратки интервали от време, така че може да се измери по-точно време.".
Изследователите на часовници са на мнение, че, новият часовник може да се използва като стандарт за време в света

Оптичните часовници са три пъти по-точни от атомните, които са с точност до една секунда на всеки 100 милиона години.

 

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети