Отряд елитни US огнеборци загинаха в горски пожар

DenNews.bg
01.07.2013
размер на текста:

19 специално обучени огнеборци от елитен отряд са загинали при горски пожар в американския щат Аризона. Пожарникарите от групата, известна като hotshot, които често изминават големи разстояния в трудно проходими местности и изграждат противопожарни заграждения и отварят просеки в горите за спиране на пожари, са били обградени от пламъците.
Когато пристигнали в района на пожара в Аризона, той вече се движел много бързо, заяви Дан Франджо, началникът на пожарната в град Прескот.
"Един от отчаяните методи, който им остава в такива обстоятелства, е буквално да изкопаят дупка в земята, да легнат в нея и да се покрият с термозащитно платнище. Надеждата е пламъците бързо да преминат над тях и така да се спасят. Но шансът при този метод е 50 на 50 процента и той се използва при изключително лоша обстановка. За съжаление, изгубихме някои от най-добрите хора, които познавахме", обяснява Франджо.
Най-смъртоносният горски пожар досега бе в Колорадо през 1994г., когато внезапно избухване на пламъците отне живота на 14 пожарникари.
Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети