Цветанов се отказа от имунитета си в последната минута

DenNews.bg
05.06.2013
размер на текста:

Бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов се отказа от имунитета си в последната минута. Той се яви в деловодството на парламента минути пред 9:00 часа в сряда - крайният срок, в който можеше сам да внесе декларация за отказ от имунитета си.
Отказът на Цветанов от имунитета му бе потвърден от председателя на парламента Михаил Миков, който го обяви от парламентарната трибуна в самото начало на заседанието.
Без собственото съгласие на Цветанов за сваляне на имунитета му, щеше да бъде създадена временна комисия и това вече бе заложено като първа точка в дневния ред на парламента.
Заради отказа на Цветанов депутатите се отказаха да създават комисия по случая. Прокуратурата вече може да започне разследване по обвиненията за бездействие спрямо него.
„Аз знам какво съм правил, няма значение какво пише в делото. По никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания, или да карам служителите да правят действия извън закона, и извън техните професионални задължения,” заяви Цветанов в кулоарите на парламента, след като депозира в деловодството отказа си от имунитет, цитиран от bTV.
„Къде са доказателствата, че са правени незаконни подслушвания? Това, което чух от медиите, от главния прокурор, той каза, че няма още доказателства за незаконни подслушвания и се чакат експертизи. Това са сериозни теми и това е сектор за сигурност,” изтъкна още Цветанов.
Той информира, че вече е избрал кой да го защитава пред съда, но не пожела да посочи името на юриста.
Миналият четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска официално Цветанов да бъде разследван заради скандала с подслушването. Възможностите това да се случи са две - с писмено съгласие на бившия вътрешен министър или решение на Народно събрание.
До 8 години затвор може да получи бившият вътрешен министър, ако прокуратурата му повдигне обвинение и докаже тезата си в съда. Обвинението, което ще му бъде повдигнато е по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - така нареченото допустителство по служба - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети