Мъркането на котките е като лечение с ултразвук

DenNews.bg
04.06.2013
размер на текста:

На всеки човек, който е отглеждал котки в дома си или симпатизира на тези животни, му се е слувало те да лягат до вас, ако се чувствате неразположени, след което се чувствате по-добре. Това лечение с помощта на котки се изучава от отделна наука от алтернативната медицина, наречена фелинотерапия (от лат. felis – котка).
Лечението с животни не е нещо ново. В няколко делфинариума по света се провежда ефективно лечение с делфини на деца с аутизъм и говорни нарушения. У нас от 10 години е въведена лечебна езда (хипотерапия) за деца с детска церебрална парализа.
Във Великобритания и САЩ контактите с котки се препоръчват на хора със сърдечно-съдови болести и психични заболявания. Фелинотерапията е полезна за хора с депресия, невроза, пристрастеност, пише ladyzone.bg.
Присъствието на мъркащи котки помага за по-бързо зарастване на рани и на счупени кости. Проф. Клинто Рубин установил, че звук в диапазон от 20 – 50 херца стимулира растежните процеси в костите.
Това са наблюдения на специалистите от неговия екип в Института за общуване с животните в Северна Каролина. Те допускат, че мъркането наподобява на лечение с ултразвук, който отключва оздравителните механизми.
Само по себе си при лечението с котки не се случва нищо необичайно. Пациентът седи с котка, която се умилква около него, както домашната ви котка, която охотно общува с вас. Дори само това е достатъчно, човек да се почувства по-добре. Повечето от нас са чували разкази за домашна котка, как приближава и ляга на страни до своя стопанин или върху болното му място и след време се оказва, че болката е намаляла и изчезнала. Възможно е лечебното въздействие да се обясни с психологическите процеси: човек усеща топлина, разбира, че не е сам, а от това му става безусловно по-добре.
Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети