Високи води задушават живота в Чехия и Германия

DenNews.bg
04.06.2013
размер на текста:

Наводненията в Чехия и Германия продължават да задушават нормалния ритъм на живот в двете държави. Положението в Чехия е критично, след като властите бяха принудени да изпуснат язовир, което освободи огромно количество вода към столицата Прага.
Река Вълтава продължава да повишава нивото си, като се очаква критичната точка да бъде достигната днес. 2 800 метра вода за секунда минават през историческия център на чешката столица - 10 пъти повече от нормалното. През нощта нивото се е покачвало с 20 сантиметра на час. Издигат се диги в опит да бъде спасен историческият център на Прага.
Чешкият премиер Петер Нечас предупреди в обръщение към нацията снощи, че най-лошото предстои.
Броят на жертвите в Чехия достигна осем души, а други петима се водят за безследно изчезнали.
В Германия продължава борбата с наводненията. Все още не е напълно възстановен железопътният транспорт в южната част на страната. Концернът „Дойче бан" в тази връзка предложи на гражданите, чиито влакове са били отменени, да върнат билетите си и да получат обратно парите си. Най-рано до четвъртък ще остане затворена автомагистралата, съединяваща Мюнхен и австрийският Залцбург.
Заради силните наводнения без електричество останаха най-малко 14 000 души в източните райони на страната. На много места в Германия очакваха фатално вдигане на нивата на реките през изминалата нощ.
В Австрия жертвите са две, но още двама се водят изчезнали.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети