Стартира акцията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!»

dennews.bg
03.06.2013
размер на текста:

Стартира акцията на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Тя ще се проведе от пътни и охранителни полицаи. Целта й е да се ограничи нивото на пътнотранспортните инциденти с деца и юноши през рисковия за катастрофи период на лятната ваканция.
През миналата година в Кюстендилска област са регистрирани 7 произшествия с участието на деца и юноши до 17-годишна възраст. Всички произшествия са тежки, 8 са ранените. 3 от произшествията са възникнали на територията на РУП Кюстендил и 3-ма са ранени, на територията на РУП Дупница са възникнали 4 произшествия – ранените са 5. Анализът до този момент сочи, че през пролетта и лятото значително нарастват опасностите за тежки пътнотранспортни произшествия с деца и юноши, до 14-годишна възраст най-често децата стават жертви като пешеходци, когато играят навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места. Децата и юношите от 10 до 17 години попадат в пътнотранспортни произшествия като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на пътните инциденти с неправоспособни водачи. В хода на полицейска акция ще се извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. С цел предотвратяване на инциденти униформените ще реагират и ще се намесват при констатиране на рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него. Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места /рискови пешеходни пътеки и кръстовища/; на правилата за отдаване на предимство на пешеходците; на управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца. До 15 юни акцията ще се осъществява превантивно.
Днес при стартирането на акцията в Кюстендил участваха доброволци на Общинския съвет по наркотични вещества, предлагаха на водачите стикери с препоръка да не сядат зад волана след употреба на алкохол.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети