Уличната война в Турция взе жертва

DenNews.bg
03.06.2013
размер на текста:

Един човек е загинал при ожесточените сблъсъци на протестиращите, искащи оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган, с полицията в Турция.
За смъртният случай съобщи един от демонстрантите от Анкара: „Лично го видях как умира в Анкара, на Каранфил Сосак. Младежът Етем Сарисюлюк бе прострелян в главата от куршум с газ от пушка, той падна, изгуби съзнание и почина от мозъчна травма“, каза активистът Ес Джи.
Протестите в редица големи градове, Истанбул, Анкара, Анталия, Измир, продължават и през нощта, въпреки полицейското насилие. В хода на антиправителствените акции са задържани над 1700 души. Районът Бешикташ в Истанбул стана арена на най-тежките сблъсъци между полицията и антиправителствени демонстранти от последните дни, съобщи Би Би Си. Над 100 души са пострадали в резултат на сблъсъците с полицията само в столицата и Истанбул. Стражите на реда употребиха гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган определи протестиращите като „тълпа мародери, подкопаващи демократичните устои“. Той обвини за безредиците опозицията, която провокира сблъсъците за свои цели. В цялата страна хиляди хора настояват за оставката на премиера. Ердоган подчерта, че не възнамерява да се отказва от реконструкцията на площада Таксим, която по план трябва да облекчи транспортни артерии на града. Властите все още не са решили какво да бъде построено на мястото – търговски център, музей, опера, театър или джамия.
Сутринта в понеделник улиците на Анкара са празни. Съобщава се, че задържаните са измъчвани. „Арестуваните хора са държани в спортни зали. Те са принуждавани да подпишат документ, в който признават, че членуват в терористична организация. Ако откажат, те ще бъдат задържани цели 15 дни, въз основа на антитерористичния закон в Турция. Това означава 15 дни мъчения“, казва адвокатът Орхан Шимшек за Ulusal Kanal TV.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети