„Уикилийкс” осигури адвокат на Сноудън

DenNews.bg
27.06.2013
размер на текста:

Обвиненият от САЩ в шпионаж бивш сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън ще разчита на правната помощ на нает от „Уикилийкс" адвокат. Засега името на юриста се пази в тайна.
Доскоро Сноудън бе представляван от Балтасар Гарсон, известен испански юрист и бивш съдия от Националната съдебна палата на Испания, а напоследък грижещ се за правната поддръжка на "Уикилийкс".
Сноудън продължава да се намира в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва. Въпреки настояванията на САЩ, които искат бившият служител на ЦРУ да бъде изправен пред съда заради кражба и огласяване на секретни документи, Русия отказа да депортира американеца.
Убежище на „къртицата” предложиха Еквадор и Венецуела. Еквадор вече даде такова на основателя на "Уикилийкс" Джулиън Асандж, който обаче и досега не може да напусне еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде арестуван от британската полиция.
Вчера руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че от Сноудън е свободен да замине от "Шереметиево" за където си пожелае, като Москва няма да му прави никакви спънки в това отношение. Проблемът обаче е, че американският паспорт на Сноудън е анулиран и той не може да си купи билет.
Както е известно, Сноудън разпространи документи за масово подслушване и следене в САЩ.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети