Сноудън като Том Ханкс в „Терминалът”, заключен е на летището в Мoсква

DenNews.bg
26.06.2013
размер на текста:

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, разкрил информация за масово подслушване и следене в САЩ, попадна в сценарий като във филма „Терминалът” и изпитанията на героя на Том Ханкс, който не можеше да напусне територията на летището.
Сноудън не може да си купи билет за самолет, тъй като американският му паспорт е анулиран и той е принуден да остане в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва, съобщи Лента.ру.
Тъй като Сноудън няма други документи, които да доказват самоличността му, той не може не само да си купи билет, но и да влезе на територията на Русия. Не е ясно кога е бил анулиран паспортът на американеца, но основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж твърди, че той е могъл да лети от Хонконг до Москва с документи на бежанец, предоставени му от еквадорските власти.
Очакваше се Сноудън да полети от московското летище за Хавана, а след това да се опита да получи политическо убежище в Еквадор, но това така и не се случи.
САЩ поискаха от Русия Сноудън да бъде предаден, но получиха отказ от президента Владимир Путин, който заяви, че между двете държави няма договор за екстрадиция. В същото време руският лидер изрази надежда, че американецът ще напусне страната по-скоро и случаят ще бъде забравен.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети