„Окупирай парламента” в действие

DenNews.bg
26.06.2013
размер на текста:

Акцията „На кафе пред парламента” се превърна в „Окупирай парламента” след като около 1000 протестиращи обградиха сградата и дебнат депутатите.
Въпреки че работният ден за народните представители приключи за 20 минути депутатите, заради липсата на кворум, не можаха да си тръгнат от парламента.
Протестиращите отвън хора обикалят всички входове на сградата и дебнат за депутатите.
Протестът срещу управляващите започна рано сутринта, като голяма група хора се събраха пред служебния вход на сградата на Народното събрание, за да изпият по едно кафе, чакайки депутатите да дойдат на работа.
Въпреки мирния старт на протеста, когато се стигна до изтегляне на представители на властта от сградата на парламента, група протестиращи влезе в сблъсък с полицията. Колата на вътрешния министър Цветлин Йовчев, която бе обградена от полицейски кордон, бе атакувана от няколко души.
Първоначално множеството беше "окупирало" задния вход, откъдето депутатите влизат за работа. На входа те бяха посрещнати от възгласи "мафия" и "оставка". След това „пиещите кафе” се преместиха и на площада пред Народното събрание.
Там кафето беше "гарнирано" и с домати и яйца, хвърлени от по сградата на парламента и по влизащите народни представители.
В 9.30 часа, за когато беше обявен краят на протеста, вместо да си тръгнат, хората се преместиха в пространството между НС и БАН.
Сред събралите се хора се появи мнението, че незабавни оставки са наложителни, защото народните представители нямат легитимност да управляват. Те не са съгласни и на вариант ГЕРБ да се върне обратно на власт и е нужно организиране на кръгла маса, правителство на националното спасение и преговори за нова конституция.
Администратори на групата във Фейсбук, където се организира събитието, заявиха, че са дошли, защото искат да поздравят депутатите, да „ни видят, че не сме виртуални и не сме лумпени”.
Пряк диалог между депутати и протестиращи нямаше. На влизане Корнелия Нинова от Коалиция за България заяви, че е възможно през деня да се организира среща с протестиращите.
На идване колежката й Мая Манолова се опита да отиде при събралите се граждани, за да ги покани на среща в 15.00 часа. До пряк разговор обаче не се стигна, тъй като тя беше освиркаха, изпратена с викове "довиждане" и замерена с яйце.
Депутатите масово влизаха от страничния вход. Твърдяха, че не ги е страх, а изборът им е заради мерките за сигурност и защото няма къде да си паркират колите.
Парламентът обаче не започна работа в 9.00 часа заради липсата на кворум, "осигурена" от "Атака". Дошлите депутати и членове на правителството се разпръснаха в кафето на НС и по стаите на групите си. Малко по-късно решиха да не заседават днес.
Единствен изход от сградата за тях обаче остана служебният.
Около 11.20 часа няколко министерски автомобила, в един от които беше и премиерът Пламен Орешарски, излетяха от паркинга на НС на висока скорост с „опашка” от притичващи полицаи в посока „Дондуков” 1.
След като изпият сутрешното си кафе, протестиращите са поканени и на обедно в 12.30 часа. Според организаторите станалите ежедневни демонстрации в 18.30 часа остават.
На фона на протестите депутати от БСП и ДПС заявиха от кулоарите на парламента, че няма да има оставка на правителството.
Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети