Две досъдебни производства за полетите на кабинета „Борисов”

DenNews.bg
25.06.2013
размер на текста:

Две досъдебни производства са образувани за полетите на кабинета „Борисов” с "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Преписките са по сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.
На 19 юни Софийска градска прокуратура /СГП/ е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет, за това, че в периода от 1 май 2009 г. до 1 май 2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК. Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на Авиоотряд 28 и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда.
На 25 юни, след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на Авиоотряд 28, на територията на Летище София. В резултат на претърсването, са иззети множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София. Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.
На 20 юни Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления – за това, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г., са превишили властта си, като са предоставили на 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева. Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/. При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили, са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.
И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали /маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н./.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети