Пеевски начело на ДАНС = Сидеров шеф на Комисията по етика

DenNews.bg
24.06.2013
размер на текста:

Изборът на Волен Сидеров за председател на Комисията по етика е не по-малък скандал от избора на Делян Пеевски, коментира президентът Росен Плевнелиев днес. След провала на Консултативния съвет за национална сигурност миналата седмица той ще проведе нови консултации с политическите партии заради протестите в страната през последните десет дни.
До масовите граждански протести в София и други големи градове на страната се стигна след назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС на 14 юни, като решението бе взето от парламентарното мнозинство за 15 минути.
Във връзка с това държавният глава насрочи за 20 юни заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, което обаче беше провалено от лидера на Атака, който си позволи брутално нарушение на протокола. Междувременно Сидеров бе избран за председател на парламентарната етична комисия.
„Изборът на Волен Сидеров е демонстрация към цялата нация – кой ще бъде този, който ще бъде символ на етиката в българския парламент и пред българската нация,” каза Плевнелиев.
След провала на последното заседание на КСНС, Росен Плевнелиев ще се срещне с лидерите на парламентарно представените партии днес и утре. До края на седмицата предстоят и консултации с формации извън Народното събрание.
„Стартирам консултации и се надявам на отговорно отношение, а не на това, на което станахме свидетели по време на Консултативния съвет за национална сигурност,” подчерта Плевнелиев.
„България е парламентарна демокрация, парламентът играе своята решаваща роля, политическите партии, представени в парламента, имат своята огромна отговорност пред нацията в този момент. Те трябва да вземат решението, да поемат ясните ангажименти и аз като президент съм готов денонощно да работя за това, но се ангажирам и за това да разширим периметъра, защото иначе този протест ще бъде системен,” обясни президентът.
Той предупреди, че подобно отношение – протест и искане за оставка от гражданите, заплашва всеки, който „вбеси българските избиратели и прекрачи границата, която не бива да бъде прекрачвана”.
„Хората казват много ясно, че оттук нататък независимо кое правителство ще е на власт, има една бариера, която не трябва да се прекрачва. Това е един праг на моралност, на почтеност или един праг на толерантност, които не могат да се толерират. Хората от протеста казват именно това. Ние не сме за една или друга партия. Ние сме за това да кажем – не прекрачвайте границата на почтеността, защото ние пак ще излезем,” обясни държавният глава.
По думите му, тази граница е била прекрачена именно с назначаването на Делян Пеевски.
„Очевидно е, че ние се намираме в нова страница от българската история,” каза в заключение президентът.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети