Подслушвач на фирми и журналисти поема ДАНС

DenNews.bg
21.06.2013
размер на текста:

До момента Писанчев бе зам.-шеф на ДАНС. Снимка: 24chasa.bg

Владимир Писанчев, чието име нашумя от скандалната разработка „Галерия" от 2008 г., в рамките на която е събирано неправомерно информация за лица, фирми и медии, поема функциите на председател на ДАНС до избора на нов титуляр, гласи решение на правителството от вчера.
Преди два дни премиерът Пламен Орешарски обяви, че са му необходими 5-10 дни, за да представи нова кандидатура за шеф на ДАНС.
Решението идва на фона на дълбоката политическа криза, в която държавата изпадна след избора на Пеевски на 14 юни, предизвикал мащабни граждански протести и силни политически критики. Назначението е и един от поводите за удължаване на механизма за сътрудничество и проверка за България, обявено от президента на ЕК Жозе Мануел Барозу на срещата му с българския премиер Пламен Орешарски.
Владимир Писанчев се издигна до поста зам.-председател на ДАНС през април миналата година след оставката на Иван Драшков.
Той пое управлението на агенцията като временен председател преди три седмици, след като предишният й шеф Константин Казаков подаде молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му.
Като причина той изтъкна, че ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност и министър-председателят трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството, се казва в изявлението.
След срещата си с вътрешния министър Цветлин Йовчев и главния прокурор Сотир Цацаров в понеделник, Писанчев обяви, че е готов да поеме председателския пост в ДАНС за постоянно.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети