Светли новини за Станишев след пленум до тъмно

DenNews.bg
21.06.2013
размер на текста:

Лидерът на БСП Сергей Станишев остава на поста си, след като Националния съвет на партията му гласува поисканото доверие.
Светлите новини за Станишев дойдоха по тъмно, след 9-часово заседание, което веднага след приключването бе определено от президента Георги Първанов като груба манипулация.
Назначенията в правителството и последното уволнение на зам.-министъра на вътрешните работи Иван Иванов засилиха опозиционните настроения срещу лидера на БСП, но именно запазването на правителството донякъде помогнаха на Станишев да запази поста си.
Проточилото се заседание съвпадна с редовния протестен митинг. Към сградата на Позитано хвърчаха бутилки от вода и бира, яйца, камък счупи прозореца на втория етаж на сградата, стъклата раниха репортер на вестник „Телеграф”.
Първи от заседанието излязоха разочаровани противниците на Станишев. „В доклада на председателя такъв проблем не беше представен. Накрая мимоходом е вмъкната фраза, която изразява доверие,” посочи Георги Първанов.
„Накрая Сергей Станишев предложи да дава и възлага доверие, което наистина е манипулативно, но не мисля, че това ще реши някакъв проблем на някого,” допълни и Татяна Дончева.
Георги Кадиев, който първи призова лидера да подаде оставка, подчерта, че е сред шестимата, гласували против, защото отговорността, според него, е била лично на Сергей Станишев.
„Не мисля, че имаше манипулации на Националния съвет. Там имаше достатъчно много хора, достатъчно разумни, избрани с дълги избори преди това. Над 100 от тях подкрепиха документите, не повече от 15-20 бяха против или се въздържаха”, коментира Антон Кутев.
„Гласувахме доверие на лидера и ръководството. Има лична подкрепа и за него и за ръководството,” допълни Мая Манолова.
До полунощ Сергей Станишев не излезе през централния вход.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети