Протестите в Бразилия с частичен успех

DenNews.bg
20.06.2013
размер на текста:

Властите в Рио де Жанейро и Сао Пауло отмениха поскъпването на билетите за обществения транспорт, намерение което предизвика най-големите протести в Бразилия от 20 години насам.
В Сао Пауло ще бъдат върнати старите цени на билетите за метрото, влаковете и автобусите. В Рио де Жанейро беше обявено поевтиняване само на автобусния превоз.
Бразилия преживява безпрецедентни за последните две десетилетия социални вълнения. Хиляди хора, сред които много младежи, протестират всеки ден в цялата страна, като демонстрациите редовно преминават в размирици.
Протестите започнаха преди десетина дни в Сао Пауло, но постепенно обхванаха цялата страна, като бразилците недоволстват от ниското ниво на обществените услуги в страната. Демонстрациите се провеждат в момент, когато Бразилия е домакин на футболния турнир за Купата на конфедерациите - генерална репетиция за световното първенство, което ще се проведе в южноамериканската държава догодина.
Повод за негодуванието на протестиращите са и огромните харчове по турнира, които се случват на фона на недостиг на финансиране за здравеопазване, образование и социални услуги.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети