Местан: Питаме Конституционния съд депутат ли е Пеевски

DenNews.bg
19.06.2013
размер на текста:

Лидерът на ДПС Лютви Местан и парламентарната група ще поиска тълкувателно решение от Конституционния съд за съдбата на Делян Пеевски, чието освобождаване от поста на шеф на ДАС, предстои да бъде гласувано днес в парламента, относно депутатския му мандат.
Това е политическата отговорност, която партията ще поеме за казуса „Пеевски”, посочи Местан.
„Готови сме да поемем политическа отговорност. За ДСП те се измерва освен в съучастие в предложение за отмяна решение за избирането на Пеевски, освен че ще подкрепим избиране на нов председател на ДАНС, но по само нарочно разписана и прозрачна процедура, но и в трето-ще поискаме решение на Конституционния съд. До тогава Пеевски няма да влиза в залата на парламента, няма да участва в работата му и няма да получава възнаграждение”, обясни Местан, като подчерта, че за него е ясно, че „справедливият, искрен протест се използва за тясно политически интереси”. „Парламентарната група на ДПС и Пеевски имаме съзнание, че през негова личност се реализира стратегия за бърз реванш от бившите управляващи. Затова ще се обърнем към Конституционния съд с питане какъв е статута на Пеевски. При положение, че е избран, но е отказал да встъпи в длъжност, нито е подписал трудов договор”, каза още Местан.
Като мотив за предложението за отстраняване на Пеевски от шефския пост на ДАНС лидерът на ДПС посочи острата обществена рекация.
„Освен това още на следващ ден след избора, Пеевски обяви, че отказва да всъпи в длъжност. Трябват още отговори за политически поуки. Ние заявяваме, че прочетохме всички поуки, които налага казуса „Пеевски”. На първо място имаме доблест да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинет, но всички партии всеки един политик пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина, по който той собствено вижда политическата реалност, а трябва да си дава сметка и за публични настроения. Оказва се, че публичните наслоения върху образа на политика, дори когато те са разминават с реалната му същност, са реалност с която трябва да се съобразим”, обяви още Пеевски.
Той е категоричен, че не приема оценките, че промяната в закона, т.е. избора на председател на ДАНС от парламента, е грешка.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети