Осем души са пострадали пред централата на Атака

DenNews.bg
18.06.2013
размер на текста:

Един от многото колажи във Фейсбук, вдъхновени от Сидеров и компания.

Осем души са пострадали, а един е арестуван при сблъсъците на привърженици на Атака, насъсквани с часове от скрития под пластмасова маса партиен лидер Волен Сидеров и протестиращи снощи.
Няколко часа протестиращи викаха пред централата на Атака, която бе обградена с коли и джипове на партията и яки момчета още от следобеда. Сидеров не престана да насажда напрежение крещейки от мегафон с часове, докато мускулести младежи държаха над главата му пластмасова маса. Централата бе обградена от плътен кордон полицаи и жандармеристи, над чиито глави двата лагера се замеряха с бутилки и камъни. Провокациите бяха дело на атакистите, но въпреки призивите на по-голямата част от протестиращите да не отговарят на тях от лагера им също летяха предмети към Сидеров и компания.
Вчерашният екшън с привкус на комедия пред централата на Атака даде повод за десетки колажи и шеги за Сидеров и партията му в социалните мрежи.
Седем часа продължиха антиправителствените демонстрации в София вчера. Централата на БСП бе замеряна с камъни.
Тази сутринн кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че протестът на Атака е бил незаконен.
„Не отговарят на истината многобройните твърдения на лидера на партия Атака, че вчерашният протест на симпатизантите му е бил регламентиран и позволен от Столична община”, се посочва в изявление на Фандъкова.
На 17 юни 2013 г. е постъпило уведомление за постоянен денонощен протестен митинг, който да започне от същия ден. Столична община не съгласува протест на партия Атака на 17 юни. Съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, уведомления се подават поне 24 часа преди провеждане на събитието. Столична община е издала съгласувателно писмо за митинг от 18 до 24 юни от 6.00 до 22 ч. Съгласно разпоредбите на Закона събития на открито могат да се провеждат по всяко време на денонощието, освен в часовете от 22.00 до 06.00 часа.
Съгласуваният митинг е само пред централата на партията на ул. „Врабча”, между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Париж”, се казва в изявлението.
„Уверена съм, че хората искат да запазят мирния характер на своя протест. Със своето поведение през изминалите дни те показаха, че изразяват мнението си позитивно и спокойно. Показателно за това е и участието на много семейства, заедно с техните деца. Благодаря на гражданите и че по време на шествията се отнасят с грижа и пазят своя град”, казва Фандъкова.
„Сценариите за сблъсъци целят дискредитиране на протеста и неговата кауза. Насъскването на групи от хора едни срещу други от представители на политически партии е поведение, което не може да бъде оправдано”, се казва още в позицията.
„Нека гражданите да не се поддават на провокации, които идват от различни страни и целят да опорочат протеста им”, призовава столичният кмет.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети