Плевнелиев призова Парламента да преразгледа спешно избора на Пеевски

dennews.bg
14.06.2013
размер на текста:

Във връзка със създалото се напрежениеслед избора на Пеевски за шеф на ДАНС, президентът Росен Плевнелиев излезе с официално обръщение. В него той призовава спешно Народното събрание да преразгледа въпроса за избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

Въпросите, който най-често ми бяха задавани днес, бяха защо не не върнах измененията в Закона за ДАНС и знаех ли кой ще бъде назначен за ръководител на тази служба. Не, не знаех кой ще бъде предложен за този пост, а закона не върнах, защото силно вярвам, че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даден шанс да реализира идеите си, дори когато ни изглеждат не дотам аргументирани.

Аз още веднъж заявявам, че не желая да кадрувам, но ще настоявам всеки да аргументира публично и открито назначенията, които прави и да бъде честен пред българския народ.

Промени в законите се правят с ясна визия и с оценен дългосрочен ефект. Не възразих срещу законодателното решение председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ да се избира от Парламента. Очаквах това да осигури повече публичност, да се даде възможност за дебат. Да се обоснове личността на кандидата, да се чуе неговата концепция за развитие на сектора, да се чуе гласът на опозицията, както и на гражданското общество.

Това е моето разбиране и аз винаги съм го отстоявал.

Процедурата, по която беше избран председателят на ДАНС, няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред мен ангажимент за прозрачност. Жалко! Дадох кредит на доверие и апелирах за обичайните 100 дни. Но след това назначение и по начина, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан. Не мога да се съглася, че е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата, която днес е натоварена и с отговорността да противодейства на организираната престъпност, да бъде обсъден и избран за 15 минути без никакъв дебат, без обосновка, без концепция, без нищо. Това е недопустимо. Това е назначение с трайни негативни последствия за България. То не дава надежда за промяна към по-добро в сектор „Сигурност“. Председателят на ДАНС е едно от най-важните назначения в държавата. Той трябва да е човек с висока репутация и авторитет, на когото българите да вярват, защото на него е поверена сигурността им. Човек познат и с доверие в професионалните среди, защото това е една много консервативна система. Организираната престъпност и тероризмът са транснационални. Която и да е държава не може да се противопостави ефективно на тях сама. Ако председателят на ДАНС не се ползва с доверието на международните партньори, оставаме в изолация и не можем да се борим ефективно срещу заплахите пред нацията.

Не мога да приема, че по тези теми имаме право да подхождаме единствено политически, без да чуем професионалистите и партньорите. Винаги съм стоял на твърдата позиция, че за да заработят институциите в една държава, е необходимо те да имат професионално експертно ръководство. Няма по-категоричен пример за това от службите, призвани да защитават националната сигурност.

Дължим на българското общество откритост и мотивираност на всяко свое действие. Това не се състоя днес и аз не мога да подкрепя този модел на вземане на решение.

Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение. Свиквам Консултативен съвет за национална сигурност на 20 юни, четвъртък, от 9,00 часа, на който очаквам политическите сили и лидери, включително министър-председателят, да защитят цялостната си концепция за реформата в сектор сигурност, както и персоналните назначения там.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети