С обещание за референдум успокояват протестите в Истанбул

DenNews.bg
13.06.2013
размер на текста:

С обещание за провеждане на референдум за съдбата на парк "Гези", заради когото тръгнаха масовите протести в Турция, заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието опита да успокои духовете. Той подчерта, че един такъв жест на добра воля ще успокои ситуацията. По думите му обаче онези, които търсят провокация и останат в парка, ще бъдат арестувани.
Западни кореспонденти коментират, че изявлението на вицепрезидента на Партията АКП е първият път, в който управляващите открито обявяват, че може да разрешат на хората да решат съдбата на парка. Именно плановете за застрояването му предизвикаха протестите, които прераснаха в недоволство срещу правителството.
Междувременно турските медии съобщиха, че премиерът Ердоган е наредил на вътрешния министър да премахне палатковия лагер в парка „Гези” до 24 часа. В отговор, повече от 20 депутати от опозицията се присъединиха към демонстрантите, за да предотвратят полицейска намеса.
В сряда министър-председателят се среща с 11 опозиционни активисти, но сред тях не бяха лидерите на протеста. През нощта отново е имало сблъсъци в Анкара. Служителите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат многохилядното множество в центъра на столицата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети