25 г. затвор за Заека, признал убийството на Мирослава

DenNews.bg
12.06.2013
размер на текста:

25 г. затвор постанови Окръжен съд-Перник за единствения обвиняем за отвличането и убийството на Мирослава от Перник- Марио Любенов - Заека.
Съдът не уважи гражданския иск на почернените родители в цялост и от поисканата кръвнина от общо 600 000 лева, бе отсъдено обезщетение от 30 000 лева.
Прокуратурата подробно описа подготовката на отвличането на Мирсоалва Николова от Заека и Стойчо Стоев-Чочо, който се самоуби пред очите на спецполицаи по време на възстановка в дома си.
От общо четири мишени двамата се спрели на Мирослава, защото имала установени навици и можели лесно да бъде проследена и хваната. Пред съда Марио Любенов обясни, че е взел решението да признае фактите и обстоятелства, такива каквито са по досъдебното производство поради две причини.
Първата е, че въз основа на медийния интерес съдиите така или иначе ще бъдат принудени да постановят осъдителна присъда. Втората, са множеството примери за медийни дела, които завършват с такива присъди. Заека призна, че няма физически и психически сили да се бори с това и поиска от съда справедливост. Адвокатите му заявиха, че не са съгласни с това негово решение, тъй като според тях има много противоречия в делото и не е доказано, че клиентът им е извършител.
Според обвинението обаче отвличането и убийството са добре обмислени и планирани, в лицето на Мирослава Марио е намерил лесна жертва, а в лицето на Стойчо Стоев - материално притиснат съучастник. На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети