Цветанов е обвиняем официално, защитава го адвокат на Галеви

DenNews.bg
12.06.2013
размер на текста:

Бившият МВР министър Цветан Цветанов официално се сдоби с обвинение за незаконното подслушване, а наложената му мярка за неотклонение е „подписка”.
Преди да получи обвинението си Цветанов се разходи добре из сградите на закона, непрестанно следван от гъста група журналисти, пред които в един момента отбеляза, че „май се е загубил”.
Обиколката на бившия министър премина през Спецпрокуратурата, Софийска градска прокуратура и една от залите в Съдебната палата.
По време на "разходката" си между съдии и прокурори Цветанов бе придружен от адвоката си Менко Менков, набрал популярност като защитник на Братя Галеви и обвиненият за източване на САПАРД бизнесмен Марио Николов.
Пред журналисти на излизане от прокуратурата Менков се опита да извърти обвинението, обяснявайки, че то нямало нищо общо с използването на нерегламентирани СРС-та, отбелязва bTV.
„Нещо, за което не бяхме предупредени е това, че са решили да извършват разпит на подзащитен пред съдия, но производството беше много бързо прекратено, тъй като не са призовани останалите обвиняеми и техните защитници. Аз лично съм много изненадан от обвинението, което е повдигнато на г-н Цветанов, тъй като категорично по делото няма доказано използване на СРС-та, незаконни, и такива обвинения няма повдигнати на нито един обвиняем. На подзащитния ми беше повдигнато обвинение, което няма нищо общо с незаконното подслушване, което ме навежда на мисълта, че се прави все пак, за да му се повдигне някакво обвинение. Няма установено нерегламентирано използване на СРС”, каза адвокат Менков.
Първоначално той и клиентът му трябваше да се явят в 10 часа в Специализираната прокуратура. Минути по-късно обаче двамата излязоха от там и се отправиха към Софийска градска прокуратура (СГП), обяснявайки на журналистите, че прокурорите са променили мястото на връчването на призовката.
По-късно стана ясно, че зам.-председателят на ГЕРБ ще бъде разпитван пред съдия. Цветанов влезе с адвоката си в 14-та зала на Софийски градски съд в Съдебната палата. След минути обаче отново маршрутът из залите бе насочен към СГП.
Избраният от Цветанов защитник Менков е сред голямата група адвокати по делата за източване на милиони евро по програмата "САПАРД", обвиняем по които е Марио Николов. Именно по тези процеси бившият вътрешен министър отправяше критики за това колко бавно се движат и как е възможно да има оправдателни присъди. Менков е адвокат и на основния свидетел по делото срещу Алексей Петров - Георги Цветанов, както и на Йордан Тонов, по-известен като Данчо Пръча.
Менков защитаваше интересите на дупнишите бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов-Геле в рамките на досъдебното производство срещу тях. Адвокати от кантората му бяха наети по делото срещу групата на Златомир Иванов-Баретата. Те представляваха част от съпроцесниците на Златомир Иванов.
Известният юрист е защитавал и журналиста Николай Бареков по дело за клевета, заведено срещу него от кмета на Хасково.
Адвокатът на Цветанов се е явявал още по делата за скандалната приватизация в София, осъществявана от дружеството "Софийски имоти". Менков е представлявал и много хора по дела за полицейски тормоз.
Трябва да се отбележи, че докато Цветанов правеше акции със скандални имена и громеше съда, не пропускаше да нападне и адвокатурата, твърдейки, че бандитите се чувстват защитени от адвокати, които получават хонорари от престъпната дейност на клиентите си. В края на миналата седмица Цветанов призна, че е получил призовка и заяви, че никога не е използвал нерегламентирано СРС-та. Той сам се отказа от депутатския си имунитет, след като главният прокурор внесе искане за това в парламента.
Във вторник срещу бившия вътрешен министър започна още една проверка. По искане на прокуратурата, Националната агенция за приходите проверява доходите и имотното състояние на Цветанов и съпругата му, разкриха източници на bTV.
От агенцията за приходите не отрекоха проверката и обещаха повече информация в следващите дни.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети