Цигани ломят български домове в Трън, заканват се с убийства

DenNews.bg
11.06.2013
размер на текста:

Намерили сили с бездействието на общината цигани са нападнали български къщи в Трън, алармират от ВМРО. Ромите живеят в незаконни постройки, част от който е трябвало да бъдат разрушени вчера.
Това обаче не се случи, тъй като по твърдение на представители на община Трън имало подадена жалба в съда срещу заповедите за събаряне. Не беше уточнено обаче дали съдът е допуснал спиране на изпълнението или неговото отлагане, посочват от ВМРО.
В резултат от бездействието на общинската администрация в Трън представители на незаконно настанилите се цигански семейства вчера следобед са започнали да хвърлят камъни по живущите в съседство граждани, да замерят с камъни къщите им и да отправят закани за саморазправа и убийства. Нападнати са и няколко от членовете на ВМРО, които са били на мястото. Пострадали няма. По думите на свидетели на ексцесията полицията е дошла съвсем за кратко, след което е напуснала мястото, оставяйки циганите да безчинстват.
Това за пореден път доказва, че централната и местната власти нямат желание да пресекат безнаказаната циганска престъпност. Стотици, ако не и хиляди, са случаите, при които властта бездейства и търпи самоуправство от страна на циганите.
Ние от ВМРО продължаваме да настояваме комплексния цигански въпрос да бъде най-сетне поставен на дневен ред в институциите и да се пристъпи към решаването му. За съжаление не виждаме в нито една от парламентарните и извънпарламентарните партии воля за предприемане на конкретни действия, се казва в становище на партията.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети