Русия готова да приеме агента на ЦРУ, разкрил данни за подслушване и следене

DenNews.bg
11.06.2013
размер на текста:

Русия е готова да даде политическо убежище на агента на ЦРУ Едуард Сноудън, който разпространи секретни данни на американското правителство за следене в Интернет и подслушване на телефони.
Агентът, наречен от медиите „къртицата” е напуснал убежището си в Хонконг и в момента е в неизвестност. САЩ настоя Сноудън да бъде екстрадиран от Хонконг, което предизвика реакция от страна на основателя на „Уикилийкс" Джулиан Асандж. Той апелира, че страните в света трябва да предоставят убежище на бившия сътрудник на ЦРУ.
Британският вестник "Гардиън" и американският "Вашингтон пост" разбуниха духовете от двете страни на океана, като публикуваха разкритията на Сноудън. Той е решил да разкрие тайните, защото бил разочарован от президента Барак Обама, който продължавал политиката за следене на предшественика си Джордж Буш-младши.
Мъжът е работил в службите четири години. Копира секретни документи в офиса на агенцията на Хавай преди три седмици и излиза в отпуск.
Практиката в САЩ показва, че в 9 подобни случая като този на Сноудън двама души изобщо не са били пратени в затвора, един е осъден на 10 месеца домашен арест, а трима на по 2 години затвор. Три случая не са разрешени още, в това число и този на Брадли Манинг, който е съден заради предоставяне на секретни документи на Уикилийкс, предаде Ройтерс.
Шест от деветте случая са разследвани по времето на Обама, което показва, че правителството води кампания за наказване на подобно изтичане на информация, посочва bTV.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети