Елба скъса дига в Германия, евакуират стотици хора

DenNews.bg
10.06.2013
размер на текста:

Придошлата с исторически високи нива река Елба скъса дига и наложи евакуацията на стотици хора в северната част на Германия.
Натискът на водата е отворил пробойна от десетина метра в дига близо до селището Фишбек, провинция Саксония-Анхалт, която бързо се разшири до 50 метра и властите наредиха евакуирането на около 500-те жители, както и населението на още три съседни селища.
Затварен е и железопътен мост, поради което влаковете между Берлин и Кьолн и Франкфурт са отклонени по друг маршрут.
Малко по на юг, в Магдебург - главен град на провинция Саксония-Анхалт, водите на река Елба започнаха да се оттеглят, като нивото й спадна до 7,30 м, след като достигна 7,48 м вчера. Обикновено на това място нивото на реката е около 2 метра.
Вчера властите поискаха евакуирането на 23 500 души в Магдебург и околностите му. Те все още не са получили разрешение да се върнат в домовете си. „Положението в Магдебург е под контрол за момента, но все още няма причина да си отдъхваме с облекчение и да отменяме тревогата,” съобщи говорителка на кризисния щаб в Саксония-Анхалт.
В Брандебург и Долна Саксония очакват реката да достигне най-високото си ниво. Във Витенберг, провинция Брандебург нивото на река Елба достигна 7,85 м вчера или с 50 см повече, отколкото при последния рекорден прилив от 2002 г. В тази селска и рядко населена област властите очакват нивото на реката да достигне 8 м днес и 8,20 м утре, информира btvnews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети