Косово закопча издирван с международна заповед наркобос

DenNews.bg
07.05.2013
размер на текста:

Издирван с международна заповед наркобос, сочен за двигател на организираната престъпност в Босна е задържан в района на столицата на Косово Прищина.
Смята се, че 56-годишният етнически албанец Насер Келменди е ръководел мрежа за хероин и кокаин от семейния си хотел в Сараево.
През септември 2012-та босненската полиция предприема операция срещу най-голямата престъпна организация в страната, обвинена в трафик на дрога и убийства и дори внедрена в структурите на властта.
Цел на операцията е и Келеменди. В този период той не е в Босна, но хотелът му е щателно претърсен. Мъжът е арестуван тази неделя. Задържан е още един заподозрян - Фуад Никки.
"Той е обвинен в организирана престъпност, трафик на дрога и убийство. Преди осем месеца опитахме да го заловим, но той избяга. Издадохме международна заповед за арест.", информират от прокуратурата.
Миналата година Вашингтон включи Келменди в списък на хора, с които на американски граждани е забранено да търгуват. Освен това американските власти могат да замразят авоарите на Келменди в САЩ. С ареста на Келменди косовските власти демонстрираха, че са способни да се справят с престъпността - условие за евентуалното членство на Прищина в Европейския съюз.
Източник: БНТ
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети