Неандерталците изчезнали... в менюто на Хомо сапиенс

DenNews.bg
31.05.2013
размер на текста:

Изчезването на неандерталеца се дължи на факта, че неговите представители са били изядени от Хомо сапиенс, твърдят испански учени.
Неандерталците са населявали територията на Европа преди около 300 хиляди години. Те са успели да преживеят няколко ледникови епохи, след което изчезват от лицето на Земята преди около 30 хиляди години, по същото време, когато първите наши предци идват в земите им от Африка.
Една от разпространените досега теории бе, че те просто са изгубили съревнованието с Хомо сапиенс, чиито представители са имали по-развит мозък и по-усъвършенствани сечива за набавянето на оскъдните хранителни ресурси. Други учени смятат, че неандерталците не са успели да се приспособят както хората към настъпилите климатични промени.
Но Поликарп Ортола и Биенвенидо Мартинес-Наваро от испанския университет в Тарагона са на друго мнение. Според тях нашите предци са били нещо като чужд инвазивен вид и са постъпили канибалски към неандерталците. Те са ги използвали като хранителен ресурс. По този начин Хомо сапиенс е отстранил своите по-ниско развити "братовчеди" от еволюционното състезание, тъй като те са заемали конкурентно същата ниша.
Първото свидетелство за подобно човекоядство било открито през 2009 година в Ле Роа, в Югозападна Франция. Антрополозите се натъкнали на челюст на неандерталец със прорези, оставени от човешки сечива.
Същите, които били открити и по останки от елени и друг дивеч, изядени от пещерния човек. Сега испанските учени търсят и други кости на неандерталци, по които са оставени следи от човешка захапка. Хората са консумирали неандерталско месо, а от зъбите им си изготвяли гердани.
Според екипа неандерталците са били подложени на насилствено унищожение от Хомо сапиенс и са му послужили за храна. Години наред учените са си затваряли очите пред тази форма на канибализъм, но вече е крайно време тя да бъде оценена като фактор за изчезването на неандерталците.
Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети