Катин за малко да отърве присъдата заради технически, но съществен пропуск в обвинителния акт

dennews.bg
29.05.2013
размер на текста:

Технически пропуск в обвинителния акт за малко щеше да доведе да оправдателна присъда на бившия кмет на Кочериново, който е подсъдим за противозаконно облагодетелстване. Това стана ясно на днешното поредно заседание по делото, на което всички очакваха съдът да се произнесе с присъда. Прокурор Камелия Стефанова обърна внимание на факта, че в обвинителния акт липсва важно уточнение, а именно, че Костадин Катин се е облагодетелствал противозаконно, като е извършил престъпление по чл. 283, ал.1 от Наказателния кодекс. Този пропуск, който според прокурор Стефанова е несъществен и не би трябвало да бъде причина за отлагане на заседанието, бе използван доста умело от Костадин Катин и неговия адвокат Александър Райнов, които поискаха да се запознаят по-подробно и да се подготвят след корекцията в обвинителния акт.
Обвинението, което му повдигна Софийска градска прокуратура е за изготвяне на документ с невярно съдържание при кандидатстването по европейския проекта за изграждане на депото на стойност 50 млн. лева. Според Катин той е изправен на подсъдимата скамейка за това, че се е опитал да облагодетелства община Кочериново.
От обвинителния акт става ясно друго, а именно, че сума от 500 000 лева, отпусната за изготвяне на техническото предложение, Катин е получил, след като е представил в Министерство на околната среда и водите разрешение за строеж на надстройка и пристройка на жилищна сграда, а не разрешително за строеж на обект „Изграждане на регионален център за управление на отпадъците-Кочериново”.
По този начин Катин предоставяйки неверни сведения, е получил 500 000 лв. за техническа помощ.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети