Активистки на FEMEN в ареста след акция с голи гърди в Тунис

dennews.bg
29.05.2013
размер на текста:

Три активистки на FEMEN са арестувани тази сутрин в Тунис след първата по рода си за арабския свят акция с голи гърди, проведена в подкрепа на своя местна активистка, информира actualno.com

Пред тълпа от журналисти, събрани пред Съдебната палата в Тунис, трите млади жени - две французойки и една германка, скандираха "Освободете Амина". Това е тяхната активистка на FEMEN, която е в затвора в очакване на делото срещу нея утре в Каируан заради незаконно притежаване на сълзотворен спрей.
"Това е първата ни акция в арабския свят..., подготвих този международен екип в Париж и той беше изпратен вчера в Тунис", съобщи Инна Шевченко, ръководителка на FEMEN във френската столица. "Не се обръща внимание на подобен род неща. В тези страни законът се прилага, както нареди властта. Виждате, че в Тунис могат да те осъдят на две години затвор за най-обикновен графит", допълни тя.

Младата тунизийска членка на FEMEN Амина беше арестувана на 19 май в Каируан, след като изрисувала стена близо до гробище с думата FEMEN. Тя е в ареста и може да бъде осъдена на шест месеца затвор за притежание на спрей за самозащита. Амина може да бъде съдена и за обругаване на гробище, което се наказва с две години затвор.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети